Количка - 0,00 лв.

Нямате продукти в количката.

Често задавани въпроси

Как да поръчам?

Digiteq е електронен магазин. Продуктите, представени в сайта, могат да се поръчат онлайн при натискане на бутона „КУПИ”, по телефона, през онлайн чата или по email.

Поръчването в сайта става бързо, лесно и дори без регистрация. Достатъчно е да кликнете на бутона КУПИ и ще влезнете във Вашата виртуална пазарска количка, където се събират всички продукти, които сте избрали за закупуване. След това трябва само да следвате стъпките, през които ще Ви преведе системата, и да попълните нужните данни.

 

Как ще получа поръчаната стока?

Стоките се доставят по куриер, чрез куриерска фирма, избрана от Digiteq.

 

Как се извършва плащането?

Digiteq предлага различни методи за плащане на направените поръчки:

 

· Банков превод – В отговор на Вашата успешна поръчка, ще Ви изпратим документ, който съдържа код на поръчката, цената на изпраната стока и банкова сметка, по която да преведете парите. След извършен превод и неговото отразяване, стоката ще Ви бъде изпратена. Валидността на кода на поръчката е 3 работни дни.

· В брой (наложен платеж) -  При плащане с „наложен платеж” клиентът заплаща дължимата сума при доставка на стоките от куриера.

· Борика (Visa, MasterCard),  - При плащане с банкова карта клиентът се прехвърля към системата за онлайн картови разплащания, където въвежда данните за своята банкова карта и извършва дължимото плащане.
Данните, които клиентът следва да попълни при плащане с банкова карта, са:

  - Данни за картата (номер, дата на валидност, 3-цифрен код за сигурност, име на картодържателя, адрес)

  - Данни за автентикация (За идентифицирането ви като картодържател, платежният сървър за електронна търговия на обслужващата ни банка поддържа схемите за автентикация на международните картови организации - Verified by VISA и MasterCard SecureCode. В случай, че сте регистрирани от вашата банка Издател в тези схеми за сигурност, на екрана ви ще се появи страница където трябва да въведете вашата автентикационна парола).

 

Преди да завършите и изпратите поръчката, системата ще Ви даде подробна калкулация на дължимата сума, включително доставката.

 

Мога ли да разопаковам и прегледам стоката, преди да платя при доставка?

Да, разбира се, това е Ваше право. Куриерът ще Ви изкача, колкото е необходимо.

 

Мога ли да върна поръчаната стока, ако не ми хареса?

Може да върнете поръчката в срок до 7 дни, след датата на покупката. Транспортните разходи по връщането се поемат от нас. Продуктите трябва да са в пълна окомплектация, с непроменен софтуер и ненаранен външен вид, с нерегистрирана или удължена гаранция и да не са били изработени по индивидуална поръчка.

 

Каква е гаранцията на продуктите?

Гаранцията на продуктите можете да видите в характеристиките им. Информацията за гаранцията обикновено се намира в края на списъка със спецификации.

 

Ако имате други въпроси, може да се свържете с нас чрез нашия онлайн чат, където веднага ще получите необходимата информация.