Android  e eдна от най-популярните операционни системи, приоритетно създадена за смартфони и таблети, но успешно работеща дори и на мобилни компютри.

Андроид платформата е разработена от компанията Android Inc, създадена през 2003г. от Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears и Chris White. Тяхната първоначална идея е да създадат софтуер за дигитални фотоапарати и камери, но тя бързо умира, тъй като пазарът на такива устройства по това време е много малък. Така се стига до решението техният Android софтуер да бъде предназначен предимно за мобилни устройства и да конкурира набиращите скорост по това време Symbian и Windows Mobile.

Компанията запазва подробностите по своята работа в пълна тайна, единствено потвърждава факта, че разработва софтуер за смартфони и таблети. Скоро обаче Android Inc. започва да изпитва финансови затруднения и през 2005 e купена от Google, която вижда бъдеще в идеята на талантливите инженери и финансира проекта, за да може работата по операционната система да продължи.

През септември 2008 на пазара е пуснат първият смартфон с Android версия 1.0 OS. HTC Dream устройството се продава успешно в САЩ и части от Европа. Платформата започва да се развива с бързи темпове скоро излизат ъпдейти и нови версии, които надграждат с  различни нови функции. Следват 1.5 Cupcake (април 2009), 1.6 Donut (септември 2009), 2.0 Eclair (октомври 2009), 2.2 Froyo (юни 2010), 2.3 Gingerbread (декември 2010), 3.0 Honeycomb (февруари 2011), 4.0 Ice Cream Sandwich (май 2011), за да достигнем до добре познатата ни 4.1 Jelly Bean, пусната през юли 2012 и съвсем скоро появилата се 4.4 Kit Kat през октомври тази година.

Всъщност успехът на операционната система можем да опишем с едно единствено изречение „Андроид е най-бързо популяризиралия се технологичен продукт в историята”. В рамките на няколко години платформата направи революция. По данни на Gartner Inc. по продажби на смартфони на крайни клиенти в световен мащаб за изминалата 2013 първо място заемат устройствата с Android (79.0%), второто място е за продажби на iOS устройства (14.2%), на трето място са Windows Mobile продуктите с (3.3%) и т.н.