Google се появиха на пазара с таблет през 2012 година с моделът Nexus 7. На достъпна цена, но за сметка на това с високо качество, 7-инчовият таблет определено свали ценовата бариера за консуматорите на Android. Една година по-късно NEXUS 7 беше обновен с нов модел и нови спецификации. Устройството, произвеждано от ASUS, получи сериозен тласък на скоростта, по-добро качество на картината и някои нови функции.

Нека разгледаме характеристиките на новия таблет ASUS NEXUS 7 и с какво той е по-добър от предходния си вариант.

 

Дисплей и дизайн

asus nexus 7 - 2013

Новият ASUS NEXUS 7 е с приятен матиран черен на цвят корпус, с размери 200x114x8.7мм. Дисплеят е изработен от Gorilla Glass, което го предпазва от наранявания. Тежи едва 290 грама и е с 50 грама по-лек от предходния си вариант. Размерите му го правят изключително удобен за пренос. Въпреки това таблетът е много удобен за гледане на филми, сърфиране в интернет и използването на всякакви апликации. Устройството притежава IPS матрица на дисплея, но този път тя е във FULL HD резолюция –1200х1920. Така дисплеят предлага перфетни яркост и контраст на цветовете под всякакъв ъгъл благодарение на което картината се вижда изключително добре дори на открито или в условия на силна осветеност. В допълнение таблетът притежава две камери – предна 1.2MP и задна – 5MP, като и двете камери притежават функциите автофокус и facedetection. Устройството може да записва FULL HD видео в 1080p.


Процесор

 

В сърцето на успешното функциониране на устройството се крие четириядрен Qualcomm Snapdragon S4 Pro 8064 процесор с честота 1.5GHz и оперативна памет от 2GB. В комбинация с видео карта Adreno 320, която е вградена в процесора,всички приложения вървят с изключителна скорост – страниците зареждат бързо, игрите са плавни и реагират веднага на поставените команди, дори при едновременното включване на няколко апликации. Във всичи сравнителни тестове той се справя много по-добре с възпроизвеждане на видео и няколко активни приложения, отколкото предходният модел.

asus nexus 7 - 2013

Памет и връзки

 

ASUS NEXUS 7 (2013) притежава два варианта на вградена памет - 16GB или 32GB, което е двойно повече от моделът излязъл през 2012 година. Това дава възможност на потребителя да съхраненява хиляди музикални и видео файлове, снимки и апликации. За това спомагаосвен вграденият WiFi модул и вече възможността да се използва 3G, което е от голямо предимство не само пред по-стария модел, но и пред други марки на пазара, които нямат такова допълнение.

 

Софтуер и батерия

 

 Устройството работи с операционна система Android 4.3 (Jelly Bean), като е възможно да се направи ъпдейт до Android 4.4.2 (Kit Kat). Това го прави изключително удобен за употреба и лесен за персонификация. Освен това поддържа и HTML5, което улеснява използването на мултимедийни файлове и прави работата на уеб-приложенията много по-бърза. Друго предимство на таблета е вградената GPS навигация. Батерията на таблета е 3950mAh, което предлага около 9 часа работа – повече от достатъчно, дори за по-дълги пътувания.


Цена

 

Цената на таблета в България е около 550лв. – сравнително ниска цена, за възможностите, които предлага устройството. Nexus 7 е малък, практичен и бърз таблет, който ни представя по най-добрия начин работата на Google по Android. Таблетът предлага всичко от което може да има нужда всеки човек, независимо дали ще го използва за развлечения или работа.