Windows Phone 8Windows Phone 8 е една от най-младите операционни системи, създадени за мобилни устройства. Осмицата е второ поколение платформа и се явява наследник на Windows Phone 7. Сред основните предимства на последната операционна система на Майкрософт е работата на устройства с голям екран като таблети и телефони, процесори с няколко ядра, поддръжката на NFC и много други, които предстои да разгледаме в тази статия.

Windows Phone 8 работи на устройства с минимум две ядра на процесора, каквито са например тези, използвани в много от Nokia Lumia устройствата – Snapdragon S4. Платформата работи отлично и с четириядрени процесори.

Една от най-отличителните черти на Windows Phone 8 е началният екран, който съдържа така наречените “live tiles”. Тяхната основна задача е да доставят актуално съдържание от социалните мрежи, сайтове или приложения директно на началния екран на устойството, в зависимост от направените от потребителя настройки. По този начин  информацията и приложенията, които ползваме най-често, са на едно докосване разстояние.

Kid’s Corner е специален режим, който операционната система предлага когато детето Ви пожелае да си поиграе с телефона. Ограниченията в този режим предотвратяват набиране на номера, изпращане на съобщения или имейли. Достъпни за детето са само приложения, свързани с игри и интернет.

NFC услугата за споделяне на снимките, сайтове в Интернет, контакти и др. е достъпна само с едно докосване на дисплея. Това е само малка част от екстрите на Windows Phone 8.Windows Phone Store е мястото, от където можете да теглите неограничено приложения и игри за Windows Phone 8.

За любителите на снимките магазинът предлага много допълнителни приложения за камерата като например софтуер за постигане на интересни ефекти през обектива, добавяне на цветове чрез филтри, както и приложения за корекция на снимки.

Въпреки, че е една от най-младите операционни системи на пазара, тя вече има значителен пазарен дял най-вече благодарение на устройствата Nokia.